Най-модерното и красиво плувно съоръжение в България – Парк Арена ОЗК, официално беше открито. Събитието съвпадна с началото на Европейското първенство по водна топка за юноши, родени през 1999 г., което се проведе на басейна в спортния комплекс.

Парк Арена ОЗК блесна в цялото си величие

“Това е новият дом на бургаското плуване. Това е дом не само на спортистите, но и на всички граждани, които искат да плуват за здраве или забавление”, каза Димитър Николов и благодари за финансовата подкрепа на програма “Джесика” и Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

“Тук, в една съвременна обстановка, с много нови технологии - басейнът има възможността да се раздели на две, както е по европейските стандарти, ще имаме възможност да покрием всички изисквания за различни международни форуми. Надявам се оттук нататък купите и медалите на Бургас да се увеличат, защото когато сме домакини, знаете, че и стените помагат. Вярвам, че това ще вдъхнови много деца и млади хора да се занимават с плуване. Това е един прекрасен спорт, който развива страшно много здравето”, допълни още Николов.

На откриването присъстваха още областният управител Вълчо Чолаков, зам.- министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, председателят на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев, новият генерален секретар на централата Димитър Бобев, депутати и др.

На церемонията Димитър Николов бе награден с почетен плакет за заслуги в развитието на плувните спортове от Европейската федерация по плувни спортове. Наградата връчи Андрей Константинов - член на EUBT при LEN.

Заместник-министър Деница Николова оцени изключително високо постигнатия резултат и изградената база. Тя подчерта, че комплексът може да бъде пример за всички общини, които модернизират спортната си база. “Поздравявам г-н Николов и целия екип на общината за успешно реализирания проект, който ще даде възможност на младите хора да се занимават активно със спорт. Надявам се, благодарение на креативността, инициативността и ентусиазма да постигаме по-високи спортни резултати и висок спортен дух”, каза Николова.

Началото на спортния празник поставиха момичетата от отбора по синхронно плуване на Националната спортна академия с треньор Юлия Чубурова.

В демонстрациите на плуване в щафета 25 метра и водно спасяване участваха ПК “Метропол”, ПК “Започни да плуваш”, СК “Акулите” и КВС “Бургас”. Спектакълът завърши с впечатляващото изпълнение по въздушна акробатика на носителката на много национални и международни награди Станислава Иванова.

Плувният басейн отговаря на изискванията на Международната федерация по плувни спортове (ФИНА) и на Европейската плувна лига (ЛЕН) за провеждане на състезания по плуване, водна топка и синхронно плуване. Басейнът, който е с олимпийски размери, е с капацитет на трибуните – 1200 седящи места, плюс допълнителни трибуни за хора с увреждания до 20 души. Плувното съоръжение е с дължина 50 м, с 10 коридора и с дълбочина два към три метра. 25-метровата му дължина е с 20 коридора.

Басейнът е предвиден като многофункционално съоръжение, което да позволява през времето, в което не се провеждат състезания, да се използва пълноценно за тренировъчна дейност.

Басейнът е с дълбочина от 2 до 3 метра. Той е с подвижен понтон, който може да го раздели на различни сегменти, в зависимост за какво трябва да се използва – плуване, водна топка. Басейнът се конфигурира по различен начин.

Спортното съоръжение разполага с тенис кортове, спортно игрище с три терена, фитнес зала, спортно-възстановителен център с помещения за масажи, сауна, лекарски кабинет и зали за обща физическа подготовка и други спортове.

Националният отбор на България понесе тежки поражения на европейската квалификация по водна топка за юноши U19. На уникалния закрит басейн в Парк Арена ОЗК ватерполистите ни останаха на последното място, без победа. Аут е и Германия. Напред за европейското през септември в Минск (Беларус) продължават лидерът в групата Холандия и вторият Грузия. Двата тима завършиха с еднакъв актив от точки, но с по-добра голова разлика (три гола) “лалетата” оглавиха класирането.

С екипа на “лъвчетата” игра вратарят на “Черноморец” Михаил Колев. В разширения състав беше включен и Филип Славов.

Още снимки от церемонията по откриването на новия спортен комплекс може да видите в галерията.