Случайно или не Балканските игри съвпаднаха с 10-годишнината на “Черноморец”, което за мен е важно и знаково. Бургаската общественост и хора от другите центрове присъстваха по трибуните, видяха една сериозна водна топка. За в бъдеще някои от тези отбори тук ще ги наблюдаваме по големи форуми – като сърбите, гърците, не лошо играят румънците и турците. Така че това е актив за целия наш град, заяви председателят на СКВТ “Черноморец” Петър Йонов.

Хората от ЛЕН останаха доволни от организацията, която предложихме, басейните ни бяха на ниво, нямахме проблеми с транспортирането на отборите. Искам да изкажа благодарност на Бургасбус, които показаха изключителен професионализъм.

За съжаление, нашият отбор не се представи добре. Паднахме от отбори, които преди 20-ина година ги биехме без проблеми. Коментарите на специалистите са в насока, че ние с клубните си отбори поддържаме прилично ниво, играем успешно. “Черноморец” и “Аква” са отборите, които ходят повече по международни турнири, но видимо в националния отбор нещата не се получават. Няма и да се получат, докато не се структурира едно звено, което да се занимава само с националните отбори. Не е работа на клубните треньори да се занимават с националните тимове. Трябва да се подсигурят финансово и тогава може да очакваме успехи. Истината е, че не трябва да се крием, трябва да се показваме.

Ние от “Черноморец” сме призвани така да работим, че все повече наши играчи да влизат в националния отбор. Ако ги оценят – добре, ако не – ние знаем, че клубът поддържа достатъчно високо ниво и ако в този национален отбор не са намерили място, имат шанс да се подготвят така, че да се развият в по-горни възрасти. Ние го приемаме като задължение към федерацията, към национален отбор. С години това не е особено привлекателно място, доста пъти се е случвало състезатели да се върнат тотално разочаровани от там. Някои дори са приключили със спорта заради тези национални отбори. Затова аз съм радетел да се назначи един съюзен треньор, който да управлява с щаб от плувни треньори и да се промени работата.

Искам да ви призная, че не всички приеха радушно домакинството ни на Балкански игри. Говориха се много странни и нечистоплътни неща за този висок форум. Чух доста огорчаващи коментари – защо го правим, как го правим, че сме комерсиални. Нищо подобно! Тук клубът ни освен имидж няма никаква финансова облага. Това е етап в развитието на нашия клуб, който костваше много енергия от моя страна.

Балканските игри показаха как и къде трябва да се работи, че пирамидата се изгражда отдолу нагоре, а не някой да се мъчи да ни убеждава, че процесът трябва да е обратен.