Четиринадесетото издание на международния турнир по водна топка за Купа Бургас U17 е вече в историята. Носител на приза и златните медали станаха притежание на момчетата от отбора на “Черноморец”. Домакините завършиха в надпреварата с пълен актив от победи и напълно заслужено триумфираха на първото място.

Спечелихме златото и Купа Бургас 2019

В състава ни играха тримата национали, участници на Евро U15 в Бургас - вратарят Александър Раднев, Георги Митев и Янис Христов, които се представиха отлично в мачовете на “Парк Арена ОЗК”.

И тази година победителят в традиционния за града ни турнир беше определен след оспорван двубой. В последния мач от програмата, който изигра ролята и на финал за Купата, бургазлии се наложиха с 8:7 над “Видра” (Лесковац). Домакините поведоха с три гола, удариха три греди, което позволи на гостите да се върнат в мача. В заключителната минута от срещата ватерполистите на “Черноморец” успяха да реализират победния си гол. (При равенство дузпи трябваше да определят победителя в турнира).

Сърбите, които пристигнаха в Бургас с трима състезатели от Ниш, не успяха да преглътнат поражението. Пред погледа на официалните гости и публиката след края на мача техен състезател изрази разочарованието си по неспортсменски начин и се наложи да бъде укротяван от президента на “Видра”.

На басейн “Флора” шампионската Купа и златните отличия на победителя връчи изпълнителният директор на Порт Бургас и общински съветник Диян Димов, който заедно с началник отдел спорт в община Бургас Веселина Деведжиева изгледаха финала.

По пътя към трофея отборът на “Черноморец”, воден от сръбския треньор Живислав Жика, победи убедително “Кутаиси” (Грузия) с 11:6, “Тича” (Варна) с 15:6 и “Аджария” (Грузия) с 13:7.

Бронзовите медали спечелиха момчетата от варненския “Тича”. На четвърто и пето място останаха грузинските “Кутаиси” и “Аджария”.

На турнира бяха връчени и три индивидуални награди. За най-полезен играч бе обявен Милотин Пошмуга от “Видра”, за най-добър нападател – националът Андри Кираикиди от “Кутаси”, който игра на европейското първенство U15 в Бургас, а за най-добър вратар – Давид Мишкаладзе от “Аджария”. Призовете връчи председателят на СКВТ “Черноморец” Петър Йонов.

Класиране  
1. ЧЕРНОМОРЕЦ 9 т.
2. Видра (Сърбия)  
3. Тича (Вн)  
4. Кутаиси (Грузия)  
5. Аджария (Грузия)  
Резултати    
Кутаиси (Грузия) Черноморец 6:11
Тича (Варна) Аджария (Грузия) 11:9
Видра (Лесковац) Кутаиси 13:11
Черноморец Тича 15:6
Аджария Черноморец 7:13
Тича Видра 12:13
Видра Аджария 11:10
Кутаиси Тича 8:9
Аджария Кутаиси 5:8
Черноморец Видра 8:7

Още снимки от турнира може да видите в галерията.