В продължение на три дни отборите на Сърбия, Гърция, Румъния, Молдова, Турция и България мериха сили в Балкански игри 2017. Здрави сблъсъци между едни от най- силните и сериозни школи на Балканите видяха зрителите на двата бургаски басейни в Приморски парк и в “Меден рудник”.

Четирима наши ватерполисти играха на Балкански игри

Домакинството бе присъдено на Бургас заради много добрата плувна база, изградена благодарение на политиката на общинското ръководство. Делегати на ЛЕН за Балканиадата бяха членът на Техническия комитет по водна топка Андрей Константинов към и Демей от Франция. Представителите на Европейската лига по плувни спортове дадоха висока оценка на организацията, дейно участие в която взеха домакините от “Черноморец”. Не случайно Българска федерация по водна топка се ангажира да организира едновременно игрите и в мъжкото и в женското направление, като обикновено те се провеждат по отделно.

Надпреварата беше за юноши и девойки, родени 2002 г. и по-малки, и е първа за възрастта. До сега Балкански игри за подрастващи са се провеждали за състезатели до 17-18 години.

Балкански шампион в мъжкото направление стана отборът на Сърбия, който в оспорван мач победи с 6:5 сребърния медалист Гърция. Трети се нареди тимът на Турция.

За съжаление нашият отбор не се представи добре. Българските национали записаха само една победа срещу Молдова 9:7. Класирахме се на пето място, като пред нас завърши Румъния. Последното шесто място остана за Молдова.

Отлично включване в националния тим направи състезателят на “Черноморец” Виктор Узунов. Дебютантът беше една от основните фигури в състава на националния селекционер Найден Найденов. Той записа четири гола при победата над Молдова с 9:7 и асистира за още три от попаденията. За съжаление, Виктор, който е с година по- малък, не можа да разгърне напълно възможностите си. Причината е, че със съотборниците в националния бургазлията направи едва три тренировки, което е крайно недостатъчно за сработване и опознаване. Достойно с екипа на националния игра още един наш състезател – Марио Козаров.

При дамите представителките на “Черноморец” също бяха две. В състава треньорката Венетка Начева включи вратарката Александра Ненова и Стела Димитрова. Макар и малки на възраст двете ватерполистки се включиха много добре и показаха качества за националния тим. В класирането при девойки тимът на България се нареди на четвърта позиция с актив от три точки. Единствената победа е срещу добре селектирания тим на Турция с 9:6. Купата и златните медали спечели отборът на Гърция, среброто остана за Сърбия, бронзът взе Румъния, а последни останаха състезателките на Турция.

“Ние сме на едно незавидно положение в сравнение с тези балкански държави. Отборите на Сърбия, Гърция, Румъния, Черна гора имат участия в световни и олимпийски игри. Така че ние се равняваме с тях и можем да извадим много добри поуки. Имаме млад треньорски състав, който е амбициран да променим нещата в нашия спорт и да тръгнем напред. Финансовата и материално техническата страна са много важни, също спортно-техническата и треньорските кадри,” заяви генералният секретар на БФВТ Николай Смилев. Той поясни, че в другите държави играят водна топка “на втория етаж”. “Така са тренирани техните състезатели, че стоят много високо във водата. Докато нашите нямат тези умения и трябва да се наблегне предимно на това, за да стигнем нивото на другите страни. Правилникът, който тепърва предстои да се променя, изисква това - да се играе на втория етаж, много добри крака и да се стои високо във водата”.

Отличията и купите на басейн “Флора” връчи зам.-кметът на община Бургас д-р Лорис Мануелян.

Балкански игри 2017 се проведоха от 14 до 16 юли. Мачовете се играха на две различни места в Бургас – на 25-метровия басейн в комплекс “Меден рудник” и на 50-метровия басейн “Флора”.

Резултати юноши    
ст. треньор Найден Найденов  
пом. треньор Григор Христов  
Румъния Молдова 12:6
Сърбия България 26:0
Гърция Турция 3:2
Сърбия Турция 12:5
България Молдова 9:7
Гърция Румъния 8:5
Турция Румъния 9:9
Сърбия Молдова 18:3
България Гърция 1:20
Сърбия Румъния 7:1
Молдова Гърция 0:11
България Турция 1:18
Румъния България 13:3
Молдова Турция 6:9
Сърбия Гърция 6:5
Резултати девойки    
ст. треньор Венетка Начева  
пом. треньор Митко Начев  
Сърбия Румъния 17:7
Гърция Турция 19:2
България Гърция 2:24
Турция Сърбия 3:23
България Румъния 9:11
Сърбия Гърция 9:13
Сърбия България 21:8
Румъния Турция 11:7
Турция България 6:9
Румъния Гърция 5:20

Още снимки от турнира може да видите в галерията.